Szijjártó: Maďarsko má nové prepojenie so SR kompou cez Dunaj

30.06.2023 Celý región

Neszmély 29. júna (TASR) - Otvorenie čo najväčšieho počtu hraničných priechodov medzi Maďarskom a Slovenskou republikou je strategickou úlohou maďarskej vlády. Vyhlásil to vo štvrtok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pri otvorení prevádzky kompy spájajúcej severomaďarskú obec Neszmély s Radvaňou nad Dunajom na slovenskej strane rieky, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na slávnostnom spustení prevádzky kompy bol prítomný aj slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík.

Náklady projektu, ktorý je financovaný z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Maďarsko-Slovensko, dosiahli 5,89 miliónov euro, z čoho podiel SR predstavuje 1,8 milióna eur.

Plavidlo prevádzkované maďarskou spoločnosťou Mahart odvezie osem vozidiel a 80 osôb. Dva roky bude prevoz kompou bezplatný.

Maďarský minister pripomenul, že v roku 2010 bolo medzi Maďarskom a SR 22 hraničných priechodov a tento počet sa odvtedy - po dohode medzi predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a bývalým slovenským premiérom Robertom Ficom - zvýšil na 36.

"Je to dobré pre Slovensko a dobré aj pre Maďarsko. Je to dobré pre Slovákov a dobré aj pre Maďarov," podčiarkol Szijjártó s tým, že sa už pripravuje odovzdanie ďalších štyroch nových hraničných priechodov.

"Tri z nich budú mosty na rieke Ipeľ a cestné prepojenie vo východnej časti. Do konca roka tak bude medzi oboma krajinami už 40 hraničných priechodov. "To všetko jasne dokazuje, že bilaterálnej spolupráci na slovenskej aj maďarskej strane prikladáme strategický význam," zdôraznil Szijjártó.

Ocenil pritom zlepšenie maďarsko-slovenských vzťahov: "Spomíname si na časy, a žiaľ, nemusíme sa vracať príliš ďaleko, keď namiesto priateľstva a strategickej spolupráce vládla vo vzájomných vzťahoch miestami až nenávisť," poznamenal. "Dnes sa to úplne zmenilo, spolupráca medzi Maďarskom a Slovenskom je úspešným príbehom. Navzájom sa posilňujeme v dôležitých veciach, prispievame k rastu svojej ekonomiky a k posilňovaniu vzájomnej bezpečnosti," uzavrel Szijjártó.
 

Vyberte región

mark